Desfiintarea unei societati comerciale, din diferite motive, necesita parcurgerea mai multor etape si implica pierderea de timp si bani. Actiunea in sine poate fi realizata fie de insusi asociatul firmei/delegatul acesteia, fie - contra-cost - de catre angajatii Registrului Comertului.
Pentru dizolvarea voluntara a unei societati cu raspundere limitata (SRL) cu asociat unic, solicitantul trebuie sa depuna la ORC un dosar ce va cuprinde mai multe documente. In prima faza acesta trebuie sa depuna cererea de inregistrare in original (intr-un exemplar), actul modificator al actului constitutiv - original, plus doua copii, dovezile privind plata taxelor legale (taxa judiciara de timbru, in original, taxa de registru, tariful de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, timbre judiciare), iar daca este cazul - imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (in original).
"Indiferent de forma de societate (SRL, SNC, SA, SCS, SCA), intr-o prima etapa se va depune hotarirea de dizolvare a adunarii generale a asociatilor/actionarilor spre mentionare in Registrul Comertului si publicare in Monitorul Oficial, si abia dupa expirarea termenului de 30 de zile se va solicita inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunii propriu-zise de dizolvare a societatii", ne-a declarat directorul ORC Braila, Veronica Tuta. Dupa cele 30 de zile de la data publicarii actului modificator in Monitorul Oficial, solicitantul va putea demara, asadar, a doua etapa a demersului sau.
Documentele necesare
Solicitantul trebuie sa depuna la Registrul Comertului o cerere de radiere (trei exemplare), certificatul de inregistrare si anexa/anexele la acesta, certificatul emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de st