CE Craciun!
De George Vulcanescu
Cica un taran se ducea la targ sa isi vanda vaca. Pe un drum se intalneste cu megies si acesta il intreaba cat are de gand sa ceara pe animal. Pai cat sa cer, se tanguieste taranul. Nu vezi ce jigarita e. Lapte abia mai da... Acolo, o cana pe zi.
Pai daca vrei sa iei un pret mai bun ar trebui sa strigi cam asa : Ia nemule vaca minune! Nu te uita cum arta! E vaca de soi! Are muschi numai fibra si lapte da cat o cireada! Auzind acestea taranul zise. Pai daca e asa grozava, nu o mai vand. Si se intoarse multumit acasa.
Cam asa si cu comisia de privatizare a CEC. Pe parcursul dintre lansarea licitatiei internationale si momentul depunerii ofertelor imbunatatite a constatat ca vaca sa e mai valoaroasa decat rezulta din pretul oferit de National Bank of Greece. Comisia de privatizare nu a acceptat evidenta. Aceasta era valoarea de piata, pentru 70 din CEC, la sfarsitul anului 2006
Pentru aceasta etapa a privatizarii CEC momentul 22 decembrie nu este un sfarsit este ci un epilog. Sfarsitul incercarii de privatizare a CEC a survenit la data anuntului noului actionar al BCR. Inversarea ordinii de privatizare a ultimelor doua banci de sat din sistem a scos din competitie CEC. Scoaterea la maritat, mai intai, a surorii mai mari BCR, a lasat CEC fara petiori de rang inalt.
Favoritul la „mana” CEC, Erste Bank, a ”luat-o” pe BCR. Si mai e si mai mic de „inaltime” decat BCR!
Suprematia bancilor austrice asupra sistemlui bancar romanesc a subtiat competitia pentu preluarea CEC. Faptul ca in finala s-a intalnit doua instituii bancare de „pluton” demonstreaza ca Romania a iesit de pe harta marilor concentratori financiari europeni.
O fosta banca de stat, unde satatul mai detine totusi actiunea de aur - OTP si cea mai veche banca greceasca -NBG care prin v