Bethleem, "orasul in care Biblia plaseaza locul nasterii lui Iisus, ramane fara pelerini si fara crestini", se arata intr-un articol publicat ieri de cotidianul spaniol "ABC". Cauzele sunt confruntarile dintre palestinieni si israelieni, care au culminat in aceasta vara cu razboiul impotriva Hezbollah si campania din Gaza, dar si presiunile islamistilor impotriva vecinilor lor crestini, desconsiderati ca "necredinciosi".
"Craciunul vine la Bethleem, si in acest an, in aceleasi circumstante, de moarte si frustrare". Cu aceste cuvinte sumbre a descris situatia Patriarhul latin al Ierusalimului, Michel Sabbah. Violentele i-au alungat pe pelerini. Daca numarul lor ajungea in anii buni, in aceasta perioada, pana la 50.000, anul acesta abia daca sunt asteptati 5.000, relata corespondentul BBC din regiune. Intifada, care a inceput cu mai putin de trei luni inaintea Marelui Jubileu al crestinatatii din anul 2000, a fost inceputul declinului.
Numarul crestinilor localnici scade continuu. Ei reprezentau intr-un timp 90 la suta din populatia orasului, iar in urma cu o generatie inca erau 80 la suta. Acum insa, potrivit datelor Comitetului Crestin International, crestinii mai reprezinta doar 12, cel mult 15 la suta din populatie. Pentru aceasta, sustine analistul american Joseph Farah, nu poate fi blamat doar zidul de securitate ridicat de israelieni. De ce nu a provocat acesta si un exod proportional al musulmanilor? - se intreaba Farah. Atat el, cat si "ABC" dau raspunsul: crestinii sunt supusi unei presiuni crescande din partea islamistilor, care ii discrimneaza ca pe o minoritate pagana si ii acuza ca nu participa la lupta impotriva israelienilor (desi, nu de putine ori, crestinii si locurile lor sfinte sunt plasati dinadins in centrul confruntarilor, un exemplu fiind ocuparea Bisericii Nativitatii din Bethleem de luptatori palestinieni).
Situatia