Tarta taraneasca cu branza.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat de foitaj (foi pentru placinta), 500 g cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe, 2 oua, 20 cl smantana subtire (frisca nebatuta), 250 g branza (de vaca si telemea amestecate), 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:
Fierbeti cartofii cu coaja, circa 20 de minute, in apa cu sare, scurgeti-i, curatati-i si taiati-i bucati.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 2-3 minute in uleiul incins. Adaugati cartofii, sare si piper si lasati-i sa se prajeasca circa 5 minute, fara sa se rumeneasca. Luati-i de pe foc si lasati-i sa se raceasca.
Incingeti cuptorul la 200gr.. Intindeti aluatul intr-o forma pentru tarte cu diametrul de 26 cm si intepati-l cu furculita. Puneti peste aluat un strat de branza, macinati putin piper peste el si acoperiti-l cu un strat de cartofi si ceapa.
Bateti intr-un bol ouale cu smantana (sau frisca), gustati de sare si piper si turnati-le peste tarta. Presarati deasupra niste telemea rasa si dati tarta 25 de minute la cuptor. Serviti-o fierbinte, cu salata verde.
Varianta: Cartofii pot fi inlocuiti cu alte legume: dovlecei sau ciuperci calite in ulei de masline, andive si praz inabusite in unt etc. Legumele trebuie bine scurse si lasate sa se raceasca, inainte de a le intinde peste stratul de branza.
Fileuri de peste alb cu cartofi
Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 600 g fileuri de peste (cod, merluciu, salau), 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 tableta supa concentrata de legume, 80 g cascaval ras, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite boia dulce, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 210gr..
Diluati tableta de supa concentrata in 25 cl de apa calda.
Curatati ceapa si tocati-o marunt, cur