Colinde - in loc de medicamente. "Fara muzica, viata ar fi o eroare."
"Fara muzica, viata ar fi o eroare", a spus filosoful german Friedrich Nietzsche. "Ea este forta invizibila care ne farmeca, ne misca pana la lacrimi, ne apropie unii de altii si ne imblanzeste." Muzica face omul sa fie om. Ea ne stimuleaza, ne face fericiti sau tristi. O asociem cu propria noastra copilarie, cu anumite locuri, persoane, mirosuri si evenimente speciale, cu o stare de bucurie, caci muzica, la fel ca si amintirile, este depozitata in acea parte a creierului nostru care guverneaza emotiile.
Unele cantece ne zguduie, altele sunt un adevarat balsam pentru psihicul stresat. Nu degeaba se fac atatea metafore legate de muzica: muzica sferelor, muzica poeziei, exprimandu-ne astfel incantarea pentru privelisti sau cuvinte ce ne mangaie sufletul.
Dar muzica face bine si sanatatii! Influenteaza functiile organice, bataile inimii, tensiunea arteriala si ritmul respiratiei. Ea calmeaza durerile, elimina spasmele, vindeca mai repede ranile si intareste sistemul imunitar. Probabil ca tocmai din acest motiv, grecii antici i-au atribuit zeului Apollo competente nu numai in muzica, dar si in medicina. In reprezentarile picturale, lui Apollo ii place sa pozeze cu o lira, un instrument asemanator harpei, despre care se spune si astazi ca ar avea puteri vindecatoare iesite din comun. Pentru a dovedi ca este adevarat, un chirurg din Illinois opereaza frecvent in prezenta unui instrumentist care canta la harpa muzica clasica. Din cincisprezece bolnavi anesteziati, la paisprezece, frecventa batailor inimii se reducea vizibil, iar la unul, ea cobora chiar de la 90 la 60 batai pe minut. Totodata, pacientii aveau nevoie de mai putin anestezic si ulterior se refaceau mai repede.
Harpa, un "medicament" pe reteta?
Explicatia este urmatoarea: pacientii operati asculta