In ultima sesiune din decembrie de pe piata derivatelor, din 19 decembrie, investitorii si-au distribuit interesul pentru produsele derivate in functie de ultima scadenta din 2006, precum si de prima scadenta a anului viitor, cea din martie.
Desi au existat investitori care s-au orientat si catre scadentele mai indepartate, adica iunie, respectiv septembrie, ponderea acestora raportat la totalul tranzactionat a fost mult mai redusa in comparatie cu termenele decembrie si martie.
Martea trecuta, cea mai cautata scadenta a fost martie, situatie, conform unui broker din piata, „perfect normala si justificabila prin faptul ca, mai mereu, in apropiere de scadenta, investitorii, dupa ce exploateaza la maximum termenul apropiat, se indreapta catre urmatorul orizont de plasament disponibil".
In cele 12 sedinte desfasurate in decembrie, cele mai cautate derivate au fost cele pe SIF si SIF 5 cu scadenta martie. In cazul SIF 2, pentru prima luna de primavara din 2007 rulajul a fost de 71,6%, iar pentru SIF 5 el a fost de peste 68%. Si in cazul TLV situatia a fost identica, derivatele pe titlurile Bancii Transilvania cu scadenta in martie viitor avand o pondere de circa 52% din totalul tranzactiilor.
In aceste conditii, tinand cont si de preturile atractive, scadenta martie se anunta inca de pe acum una foarte dinamica si lichida. Raportat la termenul martie 2007, „cu siguranta va continua sa se mentina cota de interes pe SIF care au dominat piata la termen in 2006, fara a fi insa neglijat sectorul bancar in special datorita TLV, dar nici cel petrolier", a mai declarat brokerul citat anterior. Pe de alta parte, chiar daca nu din prima parte a noului an, participantii in piata administrata de BMFM Sibiu vor acorda din ce in ce mai multa atentie si scadentei iunie 2007.
In ultima sesiune din decembrie de pe piata derivatelor, din 19 decembrie, investi