Pentru a detine monopolul pe piata de telecomunicatii, societatile de cablu apeleaza adesea la mijloace neconcurentiale. Fie este vorba despre practicarea unor preturi de ruinare, vanzand sub costuri programele contractate spre retransmitere, pentru a acapara piata si a inlatura concurentii, fie despre intelegeri de tip cartel, in scopul impartirii pietei serviciilor in teritoriu.
In acest sens, anul 2006 a fost puternic marcat de scandaluri, pornind de la plangeri ale consumatorilor sau ale reprezentantilor societatilor rivale, pana la amenzile aplicate de catre inspectorii Consiliului Concurentei.
"Mijloace neconcurentiale"
Asa cum am mai scris, unul dintre cazurile in care o societate a practicat preturi mici pentru a acapara piata dintr-o anumita zona, pentru a le mari dupa ce a obtinut monopolul, este cel al societatii CCC Blue Telecom (fosta Cony Sat), detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu.
Firma a facut, in vara acestui an, obiectul mai multor plangeri inaintate atat Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti, Politiei municipale, Consiliului Concurentei, Presedintiei, ANAF, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, CNA si multor alte institutii abilitate sa cerceteze bunul mers al companiilor al caror obiect de activitate este legat de comunicatii sau sa ancheteze posibilele fapte penale savarsite in activitatea acestora. Una dintre ele, inregistrata sub numarul 112/1.08.2006, face referire la faptul ca salariati ai CCC Blue Telecom si chiar "asociatul unic al societatii" dau telefoane prin care ameninta societatile concurente ca li se vor prelua firmele si angajatii "cu sau fara acordul vostru" - cum spun semnatarii, deteriorand sau furand echipamentele din reteaua CATV.
"Dincolo de mijloacele neconcurentiale pe care le foloseste in vederea construirii de retele de slaba calitate care nu respe