foto: Romania Libera
Intr-un interviu acordat "Romaniei libere", ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, pune parteneriatul strategic cu Statele Unite la baza importantelor realizari ulterioare ale Romaniei, aderarea la NATO si la UE.
Imediat dupa ce a asistat in Parlament la declaratia de condamnare a comunismului, Nicholas Taubman a abordat teme precum rolul Romaniei in razboiul antiterorist, securitatea energetica si sensibilitatile Turciei si Rusiei legate de Marea Neagra.
- Ati fost invitat in Parlament, la sedinta solemna de condamnare a comunismului, marcata de protestele PRM. Ce gandeati?
- Ma simteam ca un outsider si ma intrebam de ce, la mai bine de 15 ani, continuati sa reinviati aceasta tema, sa o readuceti in atentie.
Cred ca am reusit intr-o masura sa pricep atunci cand am incercat sa ma pun in pielea romanilor, mai ales a acelora de varsta mea, si sa inteleg ca trebuie sa incheiem cumva aceasta problema a comunismului; ca nu e un lucru pe care-l putem considera ca fiind o istorie indepartata, ci unul care a facut atat de mult parte din vietile noastre timp de 45 de ani incat trebuie sa spunem: "Gata, s-a
sfarsit". Si cred ca presedintele Basescu a avut dreptate sa o faca si a facut-o bine.
PRM - tactici sovietice
- A avut acea atmosfera foarte incinsa din Parlament vreo semnificatie anume pentru dumneavoastra?
- As spune in primul rand ca aveti o democratie destul de toleranta care permite sa se petreaca asa ceva. In Congresul SUA, daca vreun invitat incepe sa deranjeze lucrarile, e scos afara si dus la inchisoare. Este ilegal.
Daca un senator sau un congresman o face, avem "sergentul la datorie", repre-zentantul politiei in Camera, care poate poate exclude din sala acea persoana la indicatia sefului Camerei Reprezentantilor sau a presedintelui Senatulu