Zahărul, usturoiul sau uleiul de măsline ar putea deveni, în zilele rămase până la finele anului, un coşmar pentru producători sau comercianţi. Motivul este… „european“: dacă au stocuri prea mari, vor fi penalizaţi sau obligaţi să elimine pe cheltuială proprie cantităţile excedentare! Cum vi se pare cifra 57? Aceasta este suma, în milioane de euro, pe care trebuie să o plătească cinci state europene – Malta, Estonia, Cipru, Letonia şi Slovacia
Zahărul, usturoiul sau uleiul de măsline ar putea deveni, în zilele rămase până la finele anului, un coşmar
pentru producători sau comercianţi. Motivul este… „european“: dacă au stocuri prea mari, vor fi penalizaţi sau obligaţi să elimine pe cheltuială proprie cantităţile excedentare!
Cum vi se pare cifra 57? Aceasta este suma, în milioane de euro, pe care trebuie să o plătească cinci state europene – Malta, Estonia, Cipru, Letonia şi Slovacia, unde au fost găsite stocuri de zahăr la producători şi comercianţi. „Cred că sunt fabrici care au stocuri. Noi, la patronat, ştim că sunt stocuri, cam de vreo 78 de mii de tone, dar nu putem distinge între cifrele pe care le deţinem, care dintre stocuri sunt speculative sau care sunt datorate creşterii capacităţii de producţie pentru a satisface cota de zahăr a României“, spune Ioan Armenean, preşedintele Patronatului din Industria Zahărului. Ioan Armenean spune că, de fapt, până acum în nici un an nu au existat stocuri sub 70-100 de mii de tone de zahăr alb, în proces de rafinare sau zahăr din sfeclă. „De obicei, se aşteaptă un moment când zahărul produs cu subvenţie să poată fi vândut în condiţii cel puţin egale cu preţul de fabricare“, mai spune Armenean. „La noi la fabrică, avem stocuri de 14.000 de tone, produs cu subvenţie. Nu avem stocuri speculative“, mai arată Armenean.
Potrivit regl