Comunitatea internationala reactioneaza dupa confirmarea pedepsei impotriva fostului dictator, Saddam Hussein. Atat organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch, cat si numerosi sefi de stat europeni au facut apel, marti, la guvernul irakian sa nu il execute pe Hussein, apreciind ca sentinta este mult prea dura, relateaza agentiile internationale de presa.
"Impunerea pedepsei cu moartea, sentinta care nu mai poate fi combatuta in mod legal, este o alta eroare dupa cea privind procedura inechitabila", a declarat Richard Dicker, director al programului Justitia internationala coordonat de Human Rights Watch, subliniind implicarea factorului politic in pronuntarea acestui verdict.
India, care intretinea relatii restranse cu Irakul condus de Saddam Hussein, a cerut, marti, clementa dupa confirmarea pedepsei capitale in procesul intentat fostului dictator irakian.
Un purtator de cuvant al ministerului de Externe indian a declarat ca "autoritatile de la spera ca pedeapsa cu moartea pronuntata impotriva fostului presedinte irakian sa nu fie aplicata", a anuntat agentia Press Trust
Marea Britanie si-a reiterat, marti, opozitia fata de pedeapsa capitala dupa verdictul Curtii de Apel irakiene. "Pozitia noastra ramane neschimbata. Ne opunem principiului pedepsei cu moartea, dar decizia apartine autoritatilor irakiene", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Londra.
Massimo D'Alema, ministrul italian de Externe a anunta ca opozitia "neconditionata" a Italiei fata de pedeapsa cu moartea, ramane constanta.
"Asa cum a procedat si dupa verdictul primei instante, ministrul subliniaza necesitatea impunerii adevarului si a dreptatii" in Irak, exprimandu-si "preocuparea pentru consecintele unei eventuale executari a sentintei asupra dificilului proces de reconciliere n