Salariul mediu brut va ajunge la aproape 2.100 lei peste şapte ani va modifica faţă de situaţia din prezent. Mai mult, numărul total al angajaţilor din sectoarele economie, precum şi salariul mediu brut ar putea evolua pe un trend crescător. Un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) indică faptul că, la nivelul anului 2013, economia naţională ar putea avea aproape 5,1 milioane de angajaţi cu forme legale, salariul mediu brut fiind estimat la aproape 2.100 lei noi.
37% din totalul salariaţilor lucrează în industrie
Iar majorarea numărului de lucrători va fi înregistrată în sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor. În schimb, în industrie s-ar putea reduce totalul salariaţiilor. Motivul principal ţine de faptul că principalele motoare de dezvoltare ale economiei naţionale sunt reprezentate de construcţii şi servicii, ritmul de creştere al acestor domenii fiind peste media Produsului Intern Brut. Astfel, dacă în momentul de faţă, circa 37% din totalul salariaţilor la nivel naţional lucrează în domeniul industrial, studiul CNP arată că ponderea s-ar putea reduce cu circa două puncte procentuale până în anul 2013 (în perioada 2012-2014 România ar putea adopta euro). În schimb, scăderea va fi compensată, pe de o parte, de majorarea cu aproape un punct procentual a ponderii lucrătorilor din construcţii, iar pe de altă parte, de sporirea numărului de salariaţi din ramura serviciilor, fiind posibil ca totalul acestora să reprezinte, peste şapte ani, circa 53,7% din totalul lucrătorilor în economie, faţă de aproximativ 53% în momentul de faţă.
Nu în ultimul rând, studiul CNP subliniază faptul că necesitatea investiţiilor în agricultură ar putea conduce la modernizarea producţiei, rezultând şi o majorare a numărului de salariaţi.
400.000 de locuri de muncă, ocupate de pensionari
În schimb, totalul persoanelor ocupate în agricultură, da