Trei scenarii majore ar putea determina in 2007 schimbari pe piata fortei de munca si implicit modificari ale politicii salariale, atit in cazul companiilor private, cit si al celor de stat. Potrivit specialistilor PricewaterhouseCoopers (PwC), intr-o prima ipoteza, actuala balanta cerere-oferta s-ar putea modifica pe seama intrarii pe piata autohtona a unui numar important de companii.
O alta posibilitate ar fi migrarea unui numar mare de personal calificat in afara granitelor. Nu in ultimul rind, o a treia varianta de luat in calcul se refera la interventia statului, prin cresterea semnificativa a salariului minim pe economie, ceea ce deja s-a intimplat.
Ne pregatim de stabilizarea salariilor
„In primele doua cazuri, piata se va regla singura, fiind relativ dificila estimarea cresterii salariilor.
Uitindu-ne la exemplele tarilor vecine (Cehia, Slovacia, Ungaria), la doi ani dupa integrare se poate observa o stabilizare a ratei de crestere a salariilor la aproximativ 8-10%, datorata mai ales unei migrari scazute a fortei de munca spre alte tari si mentinerii ritmului de noi investitii intrate“, ne-a declarat Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC.
Potrivit acestuia, aproximativ doua milioane de romani lucreaza deja in afara granitelor si „este de asteptat mai degraba o «legitimizare» a activitatii acestora, decit o migrare masiva a celor aflati in tara spre spatiul european“.
In ceea ce priveste a treia varianta, consultantul PwC estimeaza ca acest gen de interventie ar putea impulsiona angajatorul sa pastreze echitatea interna in organizatie, ridicind stacheta salariilor acordate in cadrul intregii organizatii.
„Pastrind logica ultimilor ani si izolind acest element de cel al migratiei sau al volumului investitiilor, se poate presupune ca in medie salariile vor avea o crestere de 15%