Revelion european - Romania Noaptea dintre ani⦠Bogata in datini si credinte. "Batranii, in aceasta noapte, fac calendarul pentru anul ce vine. Vor sa stie cum va fi: bun sau rau, ploios sau secetos. Iau 12 cepe, cate una pentru fiecare luna, pe care le cresteaza si le presara cu sare. Cepele care vor lasa mai multa apa indica lunile ploioase si bogate." Asa a inceput convorbirea noastra despre traditii culinare in seara de Anul Nou, cu Ion Negrea, maestru in arta culinara si reputat manager in industria ospetiei din Romania. Un senior al profesiei, atestat prin cei 33 de ani de manageriat la Intercontinental.
"Aici am putut constata ca bucataria noastra este cunoscuta. Avem o bucatarie gustoasa. Sunt si preparate, precum cele ardelenesti, unde grasimea si rantasurile pun la grea incercare bila. Rostul nostru, al celor care conducem asociatia profesionala de profil, este sa pastram traditiile si sa gasim echivalente sanatoase."
UN MENIU ALES Consideratiile sale privind meniul in noaptea dintre ani ne-au surprins placut.
"Masa care se serveste de Anul Nou ar trebui sa fie ca o cina tarzie, ca un supeu. Un meniu rafinat si usor. In zilele de Craciun ne cam inbuibam cu meniul traditional: racituri de porc, carnati, caltabos, toba, sarmalute, fripturi de porc, cozonaci. Basca bauturile! Lumea buna a gurmanzilor se duce, de obicei, la un spectacol de opera sau la un concert, pana la orele unsprezece. Apoi vin la restaurant sau acasa, unde meniul pregatit ar putea fi urmatorul: gustare - fois gras (ficat de gasca) cu sos de fructe, crevete pe ananas cu salata de telina si mar. Ca bautura, o sampanie frantuzeasca seaca sau un spumant romanesc, sec. Continua cu: un consome de fazan sau un consome «Gabriele», un peste usor, slab (file de pastrav, morun sau sol) cu un sos olandez si legume. Ne relaxam cu un sorbet (o inghetata din fructe de zmeura cu un p