Românii încep să se dezobişnuiască să locuiască două-trei generaţii în aceeaşi casă. Nevoia tinerilor de a avea propria lor locuinţă a dublat, în ultimii patru ani, ponderea celor care locuiesc cu chirie. Tendinţa va continua şi în viitor, deşi nu ne vom apropia de situaţia occidentalilor. Din ce în ce mai mulţi români stau cu chirie. Dacă în 2002, la ultimul recensământ al populaţiei, procentajul chiriaşilor era de 6%, în 2006 a crescut la 10,4%, potrivit ult
Românii încep să se dezobişnuiască să locuiască două-trei generaţii în aceeaşi casă. Nevoia tinerilor de a avea propria lor locuinţă a dublat, în ultimii patru ani, ponderea celor care locuiesc cu chirie. Tendinţa va continua şi în viitor, deşi nu ne vom apropia de situaţia occidentalilor.
Din ce în ce mai mulţi români stau cu chirie. Dacă în 2002, la ultimul recensământ al populaţiei, procentajul chiriaşilor era de 6%, în 2006 a crescut la 10,4%, potrivit ultimul studiu realizat de Academia Română. Acest fenomen capătă amploare în marile oraşe şi, mai ales, în Capitală.
În Europa de Vest, există ţări în care ponderea chiriaşilor este peste 50% (de exemplu, în Austria şi Germania, chiriaşii depăşesc 57% din totalul locuitorilor, potrivit datelor confederaţiei agenţilor imobiliari din Europa, CEPI). Media chiriaşilor în ţările aflate sub umbrela Uniunii Europene este de 48%. Chiar şi în state din fostul bloc comunist, raportul între chiriaşi şi proprietari rămâne foarte strâns (53% chiriaşi în Cehia şi 44% în Polonia). România nu va ajunge însă prea curând la cote atât de apropiate, pentru că în acest moment circa 41,7% din locuinţele aflate în proprietate se află în mediu rural, unde nu există piaţă a chiriilor şi nici perspective de formare în viitorul apropiat.
Care sunt cauzele creşterii numărului chiriaşilor?