Principalele riscuri ale sistemului bancar romanesc sunt determinate de avansul rapid al creditelor si ponderea importanta a imprumuturilor in valuta, conform unui raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Conform raportului, tendintele din sistemul bancar continua sa fie pozitive, in pofida marjelor de profit inguste. "Trendul general este pozitiv pentru sistemul bancar romanesc, in pofida presiunilor exercitate asupra marjelor de catre ritmul redus de crestere a preturilor si de catre concurenta din ce in ce mai acerba, in special intre bancile cu actionari straini, care dispun de resurse similare si au structuri asemanatoare. Imbunatatirea profitabilitatii depinde de eficientizarea activitatii si extinderea operatiunilor fara sa fie generate pierderi operationale sau deteriorarea calitatii activelor, in eventualitatea inversarii tendintelor economice", a declarat, intr-un comunicat citat de Mediafax, Gulcin Orgun, director in cadrul Fitch.
Potrivit lui Orgun, calitatea portofoliului de credite reprezinta o posibila slabiciune a sistemului, avand in vedere ponderea ridicata a creditelor indoielnice intr-un climat economic permisiv si intr-o piata netestata. "Fitch are o serie de temeri legate de avansul imprumuturilor, pe fondul unei piete extrem de competitive. Acest lucru ar putea duce la acordarea de credite unor clienti indoielnici, in incercarea de castigare de cota de piata", comenteaza analistii. Principala sursa de finantare raman depozitele atrase de la clienti, desi depozitele de la companii inregistreaza o dinamica accentuata, se spune in raport.
Gradul redus de bancarizare, alaturi de avansul economic semnificativ, sugereaza ca potentialul de crestere se va pastra. Sistemul bancar ramane puternic concentrat in jurul primelor cinci banci din Romania, ale caror active reprezinta 61% din totalul pietei, iar bancile cu actionariat