Dupa ce Romania va deveni membru oficial al Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, pe piata farmaceutica din Romania cuvantul de ordine va fi "concurenta", ca urmare a simplificarii procesului de inregistrare a medicamentelor si a extinderii activitatii multor companii straine. De asemenea, iminenta crestere a consumului de medicamente in Romania va contribui la accentuarea mediului concurential in domeniul de profil.
Producatorii de medicamente care activeaza in Romania sunt de parere ca tot mai multe companii straine isi vor face aparitia in Romania, fiind tentate sa inregistreze produse in tara noastra pentru a profita de statutul tarii ca membru UE.
"Pe termen scurt, se va vedea o consolidare a distributiei, a pozitiei si cotei de piata la nivelul primilor 10 distribuitori si dezvoltarea competentelor logistice ale acestora, dar si diminuarea marjelor si asimilarea unora dintre distribuitorii mai mici de catre cei din top 10 sau de catre unii producatori.
Dezvoltarea accelerata a segmentului de retail, in special ca urmare a investitiilor unora dintre distribuitori si intensificarea concurentei prin scaderea preturilor ca urmare a aparitiei mai multor medicamente generice si utilizarea de instrumente de marketing si vanzari din ce in ce mai sofisticate", a declarat Marcian Gavrilescu, directorul de vanzari al producatorului roman Labormed Pharma, citat de Mediafax.
Oportunitati de export pe termen lung
Pe termen mediu si lung, companiile romanesti sau cele multinationale, prezente in Romania prin intermediul subsidiarelor, vor avea mai multe oportunitati de export, iar fondurile publice alocate medicamentelor vor fi utilizate mai riguros.
Un efect asteptat de toate companiile farmaceutice, atat producatori, cat si distribuitori si farmacii, este cresterea in continuare a pietei, catre un nivel de consum de 120 - 1