Raspandite in toata Transilvania, reprezinta cel mai mare grad de complexitate arhitecturala vernaculara din Romania. CLADIRI DE PATRIMONIU
Raspandite in toata Transilvania, reprezinta cel mai mare grad de complexitate arhitecturala vernaculara din Romania.
Trebuie spus de la inceput ca, odata luata hotararea de a descoperi bisericile fortificate ale sasilor, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, intrucat vizitarea lor presupune un itinerariu destul de complicat si un mijloc de transport propriu. Ghidul tiparit te ajuta cu indicatii de genul "cotind la dreapta dupa 2 km veti intalni un indicator" sau "la ceva mai putin de o jumatate de ora de mers veti zari".
Mai nimic nu semnalizeaza aceste impresionante monumente, unele dintre ele pe lista UNESCO. Lipsa indicatorilor, a semnalului in orice retea de telefonie mobila si drumurile aflate intr-o stare proasta sunt amanunte ce fac parte din farmecul acestor locuri. "Preferam sa lasam drumul de acces, de 7 km, in starea actuala, de pamant cu piatra si zgura, deoarece este un bun filtru pentru turistii nepoftiti. Sa vina aici numai cei cu adevarat interesati, pentru care soseaua de tara este in sine o atractie", spune Caroline Fernolend, primar al satului Viscri.
800 de ani de istorie. De-a lungul timpului, comunitatile sasesti din Transilvania s-au aflat intr-un permanent exil autoimpus, fie el geografic, religios sau etnic, reusind astfel sa isi pastreze modul de viata. Acum sasii s-au dus care incotro, iar mostenirea lor risca sa dispara. Satenii de astazi, indiferent de etnie, sunt prea putin interesati de istoria acestor locuri si par sa nu inteleaga fascinatia tuturor fata de aceste monumente, multe aflate intr-o stare avansata de degradare.
O arhitectura a diferentelor. Vizitand asezarile saxone, ramai profund impresionat de austeritatea si masivitatea bisericilor fortificate