Persoanele fizice vor plati, de anul viitor, doua cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul. In cazul in care proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel, se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea ce depaseste 200.000 de lei. In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 lei este de 4.000 lei.
Baza de impunere este valoarea declarata de cele doua parti in actele de transfer, iar impozitul, calculat si incasat de notarii publici, trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre Camerele notarilor publici, impozitul se va calcula la cea de-a doua valoare. Camerele notarilor vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la Directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor.
Persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania au obligatia de a plati impozit pentru profitul impozabil, aferent acestor venituri. In cazul vanzarii de proprietati imobiliare situate in Romania, profitul impozabil reprezinta diferenta dintre valoarea realizata din vanzarea acestor proprietati imobiliare si costul de cumparare, construire sau imbunatatire a proprietatii, redus cu amortizarea fiscala aferenta, dupa caz