Incepand de anul viitor, persoanele care au venituri sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, vor plati un impozit de 16%, nivel ce va fi aplicat si pentru castigul din dobanzi si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta.
Persoanelor juridice le revine obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Termenul de virare si de declarare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata, transmite Mediafax.
In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul se declara si se plateste pana la data de 31 decembrie a anului fiscal respectiv.
Impozitul a crescut de la 5% in 2004, la 16% in 2007
Conform normelor la Codul Fiscal, impozitul pe veniturile sub forma de dividende, distribuite incepand cu anul fiscal 2006, vor fi calculate si retinute prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei.
Aceeasi cota de 16% se impune si veniturilor sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite si contractele civile incheiate. In anul 2004, dividendele erau impozitate cu 5%, iar anul trecut cota s-a dublat, la 10%.
In cazul in care acestea au fost constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007, dar sunt scadente dupa acest moment, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se va aplica cota de impozit de la momentul constituirii.
Impozitul se va calcula si retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titlularului, respectiv la momentul rascu