Astazi urmeaza sa se intalneasca CA al BNR unde va fi luata in discutie politica sa monetara. Semnalele care vor fi transmise vor defini ceea ce se va petrece in cursul anului viitor.
Parerile dealerilor sunt impartite. Ele indica fie o crestere a dobanzii de politica monetara de la 8,5 la 9%/an, in cazul bancilor straine care lucreaza cu marile fonduri speculative, fie o stagnare la nivelul stabilit in iunie sau chiar o scadere de un sfert sau o jumatate de punct procentual. Banca centrala a majorat costul creditarii, dupa luna februarie, cu 1,25 puncte procentuale, la 8,75%, pentru a tine sub control presiunile inflationiste. BNR s-a angajat sa mentina un control strict asupra lichiditatilor, iar unii analisti sustin ca anul viitor ar putea fi necesare noi majorari ale dobanzii de politica monetara.
Reducerea dobanzii de la 8,75 la 8,50 sau 8,25% ar reprezenta o lovitura pentru bancile care lucreaza cu fondurile speculative, acestea vazandu-se astfel vaduvite de o sursa importanta de profit. Insa, pentru BNR important este sa franeze intrarile masive de „bani fierbinti" care au alimentat anul acesta procesul de apreciere a leului.
Semnalele referitoare la mentinerea dobanzii la 8,75% sau scaderea ei s-au inmultit pe parcursul lunii decembrie, cand pentru a frana cresterea leului BNR a lasat cantitati foarte mari de lei in piata monetara. Ultima miscare de acest gen a avut loc ieri, cand la licitatia unde sunt atrase depozite cu scadenta la o luna, BNR nu a acceptat decat oferte totalizand 1,5 miliarde lei, adica 17,90% din suma pe care bancile comerciale au dorit sa o plaseze, dobanda fiind de 8,75%/an.
„Piata a fost pregatita pentru o scadere a dobanzii, crede un dealer bancar. Vad BNR coborand dobanda la cel putin 8,50%, avand in vedere ultima declaratie a ministrului Finantelor referitoare la faptul ca Trezoreria intentioneaza sa se impru