Sapte batrane din comuna Vintileasca anunta nasterea Mantuitorului prin colindele mostenite de la stramosi.
Incaltate cu opinci, imbracate cu catrinte, sumane negre si camasi tesute in casa pe vremea cand erau domnisoare, sapte femei, de peste 60 de ani, vestesc nasterea lui Iisus Hristos in satele comunei vrancene Vintileasca. Ceata de femei incepe colindatul in ajunul Craciunului. Pana de Anul Nou, batranele vor ajunge in casele cat mai multor vranceni.
Isi spun "babele colindatoare"
Desi traditia colindatului se pierduse aproape de tot pe vremea comunismului, de cativa ani, grupul babelor colindatoare, cum se autointituleaza femeile cu mandrie, s-a reunit la Vintileasca.
Ele sunt coordonate de profesoara Stana Georgescu, fiica a satului si sotia primarului din localitate. "Sunt babele colindatoare, asa vor ele sa se numeasca. Eu stiam ca le sunt dragi traditiile si le-am propus sa colinde intr-un cadru organizat", spune Stana Georgescu.
Profesoara mai spune ca traditia pastrata de la stramosi este dusa mai departe de aceste femei. "Cele mai multe au copii sau nepoti in Ansamblul Scolii, «Dorul Ciobanasului», si am zis sa fie o legatura de suflet si de generatie chiar intre scoala si familiile copiilor. Grupul de batrane este special pentru ca exista", explica sotia primarului.
Colindul femeilor maritate
De la cele mai batrane membre ale grupului, Niculina Baietelu si Miti Colniceanu, s-au invatat si cele mai vechi cantece, strigaturi si colinde. "Ce am invatat de la dansele am introdus in repertoriu, sa nu se piarda", mai spune Stana Georgescu.
Colindatoarele din Vintileasca au participat anul acesta la Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna de la Focsani. I-au colindat si pe sinistratii vranceni, in cadrul unui spectacol organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist "Tara Vrancei". Piesa de rezistenta din repertoriul