In patrimoniul Muzeului Banatului au intrat in acest an obiecte importante descoperite in urma sapaturilor arheologice din oras si din imprejurimi. Institutia a fost in acest an in centrul atentiei atat pentru dovezile istorice, cat si pentru scandalul sutelor de piese disparute, pe urma carora se afla inca organele de cercetare.
Pe de alta parte, viata muzeala a municipiului Timisoara s-a imbogatit, in Ajun de Craciun, cu un nou asezamant cultural: Muzeul de Arta, care adaposteste colectia Corneliu Baba.
Seria descoperirilor arheologice a inceput in februarie, cand, odata cu lucrarile de modernizare a sistemului de canalizare din Timisoara, efectuate sub o piata din zona centrala a orasului, au dus la dezvelirea mormintelor manastirii "Popilor negri", vechi din secolul al XVIII-lea.
In vara, la sapaturile arheologilor au asistat mii de persoane care treceau zilnic prin zonele centrale ale orasului.
Sub liniile de tramvai, specialistii au dat peste un tezaur format din 300 de monede de argint, datand din veacul al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea. Comoara a fost descoperita intr-o groapa facuta sub podeaua unei case, intr-un saculet de panza.
"Tezaurul s-ar fi pierdut cu siguranta daca nu ar fi fost la lumina in cadrul acestor cercetari initiate de Muzeul Banatului", a explicat unul dintre arheologi. Comoara a fost depozitata la loc sigur, in muzeu, fiind apoi sigilata.
Aceeasi echipa de arheologi au gasit si doua schelete datand cel mai probabil din veacul al XVIII-lea. Intre descoperirile importante realizate la inceputul verii se numara obiecte din perioada medievala, dar si doua ghete de piele, conservate atat de bine incat au fost pastrate inclusiv sireturile.
Tot atunci istoricii au reusit sa opre