Calin Popescu Tariceanu crede ca aritmetica parlamentara si combinatiile pe dedesubt i-ar putea salva fotoliul, oferindu-i o majoritate culisanta cu care sa mai poata guverna inca doi ani. In schimbul aranjamentelor, primul ministru mai poate oferi inca diverse facilitati sau protectii grupurilor de interese cu terminatii parlamentare dispuse sa-l sprijine.
Intre timp insa democratii si grupul Stoica-Stolojan defileaza impreuna de sarbatori, demonstrandu-i premierului ca Alianta nu va mai fi acolo unde sunt liberalii decat daca Tariceanu accepta sa faca jocul PD.
Pe de alta parte, PNL are nevoie sa ramana in Alianta pentru ca se apropie alegerile pentru Parlamentul European, iar sondajele arata ca liberalii ar obtine substantial mai putine voturi daca ar candida pe liste separate. Doar un sfert din electoratul Aliantei ar merge pe mana PNL, in vreme ce peste jumatate dintre simpatizantii portocalii ar vota cu PD, daca alegerile ar avea loc duminica.
Circa 20 la suta dintre acestia sunt inca nehotarati, fiind probabil satui de razboiul fratricid dintre liberali si democrati, de concurenta neloiala dintre cele doua partide si de raspunderea pe care si-o arunca unii altora atunci cand vine vorba de promisiunile electorale nepuse in practica.
Intalnirea dintre liderii PD si grupul Stoica-Stolojan a fost proiectata pentru a-l ameninta pe Tariceanu ca poate fi oricand izolat in turnul de fildes al guvernului, dar si pentru a arata electoratului ca PNL este un partid tot mai firav din care au plecat oamenii independenti economic si in care au ramas mai ales amicii lui Dinu Patriciu si reprezentantii organizatiilor teritoriale carora premierul le-a facut diverse cadouri guvernamentale.
PNL a fost asezat definitiv pe toboganul caderii libere chiar de Calin Popescu Tariceanu atunci cand conducerea PNL a decis excluder