Un Bucuresti impodobit de Craciun in lumini europene si un Ion Tiriac convins ca, spre deosebire de natiuni "degenerate" precum sunt Franta si Germania, Romania va reusi sa razbata.
Istetime napoletana, trucuri turcesti, bucatarie si cultura austro-ungara. Un Bucuresti impodobit de Craciun in lumini europene si un Ion Tiriac convins ca, spre deosebire de natiuni "degenerate" precum sunt Franta si Germania, Romania va reusi sa razbata. "Chiar si fara un frate mai mare", asa cum s-a intamplat cu Germania de Est.
Cu aceste doua imagini intra Romania in Europa germanofona prin paginile cotidianului Die Welt. Subiectul in carne si oase, fostul tenisman, cunoscut in special pentru ca a facut buna parte din averea sa tocmai in Germania, da ca sigur castigul ambelor parti de pe urma mariajului Romania-UE: "Spuneti-i tamplarului german ca de la 1 ianuarie are 22 de milioane de noi clienti pentru o masa de-a sa. Aceasta e toata povestea". Cele 50 de miliarde de euro pe care Romania le va primi de la Uniunea Europeana, ca de altfel si Bulgaria, sunt "o nimica toata pentru o tara atat de mare". Dar, isi continua Tiriac argumentatia, "suntem mai destepti decat napoletanii, am invatat cele mai multe trucuri de la turci, iar cultura noastra si gastronomia ne vin din Austro-Ungaria".
Orientul Salbatic. Anul 2006 a adus Romaniei o crestere economica de 8%. In intregul spatiu postsovietic totul era posibil dupa 1989. Se puteau face multi bani daca te aflai la locul potrivit in momentul potrivit. Dupa ce rememoreaza cariera sportiva a tenacelui Tiriac ("mesteca si sticla pentru a se impune in fata adversarului"), Die Welt trece in revista afacerile acestuia si ii surprinde entuziasmul fata de progresele Romaniei. Tiriac, noteaza ziarul german, este unul dintre acei "cautatori de aur" care s-au dus in Orientul Salbatic si au reusit. A stiut sa isi cultive relatiile