Aproape 3 milioane de romani si bulgari lucreaza pe teritoriul Uniunii Europene, la care Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007. Doua milioane de emigranti din Romania au plecat la lucru in Vest, iar numarul bulgarilor care lucreaza in tarile UE este estimat la circa 800.000.
Potrivit cercetarilor sociologilor din UE, motivul pentru care cetatenii ambelor tari pleaca la lucru in UE este reprezentat in primul rand de diferentele de salariu. De exemplu, salariul mediu lunar in Bulgaria este de 176 euro, in timp ce in Spania este de 17 ori mai mare, in Grecia - de 10 ori, iar in Germania de 24 de ori.
Potrivit Ministerului Muncii romanesc, salariul mediu lunar se ridica la 285 euro, in timp ce, in Spania, un lucrator agricol sau un zidar castiga aproape 1.000 de euro, iar o asistenta medicala - peste 2.000 de euro. Ministerul Muncii din Romania a calculat ca 1,2 milioane de emigranti din aceasta tara lucreaza legal, in timp ce un milion - ilegal, cu toate ca se straduiesc sa obtina drept de munca.
Nu au mai asteptat aderarea la UE pentru a emigra in Spania
Romanii si bulgarii nu au mai asteptat integrarea in UE pentru a pleca, in numar mare, in Spania, tara cu frontiere permeabile si cu numeroase oferte de munca.
Numarul cetatenilor romani si bulgari care au ajuns in Spania in ultimii zece ani a crescut intr-un ritm uimitor. Circa 189.000 de romani locuiesc legal in Spania, potrivit ultimelor statistici, publicate in luna iunie, acestia constituind cea de-a patra comunitate straina a tarii, dupa marocani, ecuadorieni si britanici. Potrivit datelor guvernamentale, circa 55.000 de bulgari au permis de rezidenta in Spania.
Dar, daca ar fi luate in calcul si persoanele care locuiesc ilegal in aceasta tara, numarul imigrantilor romani ar putea ajunge la 550.000, iar al bulgarilor la 100.000.
Un studiu realiza