Foto: dubova.roDocumente:
Tarifele pentru vanatorii straini
(29.12.2006) DOC
300 de ursi, 500 de lupi, 500 de rasi. Acestea sunt cotele de vanatoare stabilite de Ministerul Agriculturii pentru 2006. Chiar daca pentru un neinitiat in tainele vanatorii par mici, aceste cifre au darul de a atrage atentia tuturor vanatorilor.
Si nu doar a celor romani, ci, mai cu seama, a celor straini, care se pot intoarce din Romani cu trofee imposibil de obtinut in majoritatea tarilor din UE. Conform Agentiei France Presse, autoritatile romane asteapta o „afluenta masiva de vanatori provenind din Germania, Franta sau Austria, atrasi de vanatul abundent”.
Tarife pentru impatimiti
Tarifele pentru vanatorii straini veniti la distractie in Romania sunt stabilite printr-un Ordin al Ministerului Agriculturii care dateaza din 2001. Conform actului oficial, preturile cele mai piperate sunt pentru cei care vaneaza cerbi (putand sari de 8.000 de euro) si ursi (5.000 - 7.000 de euro).
In ceea ce priveste preturile pentru vanarea exemplarelor din rase mai putin valoroase, acestea sunt de-a dreptul modice, mergand de la cateva zeci de euro pentru un iepurem, cateva sute de euro pentru mistreti sau lupi. Caprele negre sau caprioarele sunt si ele destul de bine cotate, ajungand la peste 2.000 de euro.
Romania - magnet pentru vanatori celebri
Avand in vedere tarifele mai mult decat accesibile pentru straini si exemplele unor vanatori celebre, precum cele organizate pentru Regele Spaniei sau pentru musafirii lui Ion Tiriac, nu este exclus ca temerile sa fie reale.
Desfasurata la Balc, in ianuarie 2004, vanatoarea organizata de Ion Tiriac a starnit un val de proteste in randul societatii civile, omul de afaceri si invitatii fiind acuzati de un adevarat macel.
Printre cei prezenti la