Tentatia de a consuma peste masura bauturi alcoolice este foarte mare de Revelion. Boli cum ar fi pancreatita, ciroza hepatica, gastritele, ulcerul, bolile cerebro-vasculare sunt doar câteva dintre pericolele la care se expun marii consumatori de bauturi alcoolice cu aceasta ocazie. O masa de sarbatoare se stropeste obligatoriu si cu putin alcool: coniac, vin sau bere, dupa preferinta. Bauturile alcoolice au proprietati relaxante si, in unele cazuri, chiar efecte benefice asupra sanatatii. Cu conditia sa fie consumate dupa masa si in cantitati moderate. In cantitati mari, alcoolul este considerat cel mai insidios drog, ceva mai slab, este adevarat, dar care poate crea totusi dependenta. El afecteaza sistemul nervos central, ficatul si tractul gastro-intestinal. Este binecunoscut faptul ca o masa copioasa si o cantitate foarte mare de alcool pot declansa o criza de pancreatita acuta, boala severa, cu evolutie imprevizibila, care necesita, uneori, spitalizare prelungita. Atunci când sunt depasite capacitatile fiziologice ale ficatului de prelucrare a alcoolului, substantele toxice rezultate in organism impiedica buna functionare a organismului, in primul rând a creierului. Apare asa-numita stare de betie, de fapt, o intoxicatie acuta alcoolica. Alcoolul scurteaza viata cu zece ani Statisticile confirma faptul ca un consum abuziv si sistematic de bauturi alcoolice tari poate scadea durata de viata cu 10-15 ani. De asemenea, nu trebuie sa consumam alcool ca sa combatem frigul. Vasodilatatia initiala produsa de inghitirea alcoolului este urmata rapid de o vasoconstrictie compensatorie, joc foarte periculos pentru sanatatea vaselor noastre sanguine in anotimpul geros. Sau, cu alte cuvinte, hai noroc, dar cu paharul mic si cât mai rar. Alta regula importanta - in timpul mesei nu este bine sa consumam lichide. Acestea se beau fie inainte, ca aperitiv, fie dupa masa. Regula e