Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis suspendarea unui pachet de 3,2 milioane de actiuni ale companiei Oltchim Ramnicu-Valcea, incepand cu data de 2 ianuarie 2007, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. Pachetul de actiuni este detinut de Ministerul Economiei si Comertului.
Decizia CNVM a fost luata ca urmare a sentintei Tribunalului Valcea din noiembrie 2005 si a faptului ca actiunile, emise ca urmare a hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de majorare a capitalului social din noiembrie 2003, nu sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului Valcea, CNVM sau institutiile pietei de capital.
In noiembrie 2003, actionarii Oltchim, unde statul controleaza pachetul majoritar, au decis conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari. La acea vreme, actionarul majoritar era fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, cu 53,2%.
In urma conversiei, ponderea detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut de la 53,2% la 95,7%, insa operatiunea a fost contestata in instanta de actionarii minoritari. Doi ani mai tarziu, in noiembrie 2005, Tribunalul Valcea a decis ca decizia de majorare a capitalului Oltchim este nula. Hotararea a devenit insa definitiva si irevocabila un an mai tarziu, fiind publicata in Monitorul Oficial din 23 noiembrie 2006.
Reprezentantul actionarului minoritar Lindsell Enterprises, Dan Barbulescu, a afirmat ca Oficiul Registrului Comertului Valcea a inregistrat diminuarea capitalului social al companiei, ca efect al deciziei instantei, transmite Mediafax. Lindsell Enterprises detine 1,09% din actiunile Oltchim.
Totodata, Barbulescu a adaugat ca decizia repune partile in situatia initiala, astfel ca APAPS (acum AVAS - n.r.) a redevenit actionar majoritar, iar capitalul social al Oltchim a fost diminuat, operatiuni inreg