Viitorul suna bine in opinia oficialilor. Contribuabilii nu se asteapta la minuni dupa 1 ianuarie.
Cu doua zile inainte de aderarea la UE, am intrebat politicieni si oameni simpli ce asteapta de la momentul 1 ianuarie 2007 si ceea ce va urma. In general, politicienii s-au aratat optimisti din cale-afara, iar "talpa tarii" - mai eurosceptica.
Romanii sa respecte regulile si acasa
Primarii din Bucuresti, de exemplu, spera intr-un viitor european luminos, chiar daca rezultatele nu vor aparea peste noapte. "Va fi o mai mare doza de speranta in viitor. Eforturile vor fi aceleasi, iar o investitie importanta va fi si aceea in resursa umana, astfel incat atitudinea functionarului fata de cetatean sa se schimbe in bine", ne-a declarat primarul general Adriean Videanu.
Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, crede ca acum suntem "ca intr-o hipnoza totala, cu un entuziasm generalizat si nejustificat in legatura cu aderarea". El face insa o promisiune: "Cetatenii trebuie sa se astepte la o mai mare solicitudine si competenta din partea functionarilor publici, iar daca nu primesc asta, sa dea cu administratia locala de toti peretii".
In fine, Liviu Negoita, primarul sectorului 3, se asteapta ca romanii sa beneficieze de mai multa curatenie, "pentru ca nu e normal sa justificam mizeria din orase prin faptul ca suntem saraci".
El spera ca romanii care respecta regulile din strainatate sa le respecte si cand vin acasa. Georgeta Calin, 50 de ani, de profesie contabil, vine din Calarasi si locuieste de curand in sectorul 3, in Dristor, "zona foarte curata, foarte buna". Ea crede ca, dupa aderare, totul depinde de oameni, "ei sfintesc locul".
Sa fim mai optimisti
Euroobservatorul Monica Iacob Ridzi crede ca aderarea va aduce numai beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung: "Aceste avantaje vor depinde in primul rand de noi, d