Desi autorul elegantului volum "Vechi soiuri romanesti de vita de vie", cunoscutul enolog dr. Ion M. Pusca, a tinut ca aparitia acestei carti sa coincida cu sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie), numita si "Chrisovul Viilor", cand, dupa obicei, romanii incep culesul strugurilor, lucrarea sa tinteste si spre intaia zi a anului 2007, cand vom deveni oficial membri ai Uniunii Europene. Intre alte bunuri nationale cu care vom contribui la produsul, concertul si banchetul european, imbogatind diversitatea si intarind unitatea, se numara, desigur, si patrimoniul nostru viticol si vinicol. O comoara mult mai bogata decat credem indeobste. Cu o solida experienta directa in domeniu (nascut si crescut in podgoria Panciu, a fost ani multi un vinificator priceput si indraznet), dar si cu o pregatire teoretica de exceptie (care i-a permis sa colaboreze la reviste de specialitate din Franta, Spania, Italia si Elvetia), laureat al Premiului Oficiului International al Viei si Vinului - Paris, 1987), mare iubitor de istorie si de... istorii, patriot luminat si european "avant la lettre", Ion Pusca deschide pentru cititorii sai cufarul comorilor de care vorbeam. Parcurgem impreuna o vinoteca extraordinara si, adeseori, ni se pare ca si simtim aromele si savorile vechilor vinuri romanesti. Rasfoim o carte care nu face nici un rabat tinutei stiintifice, dar refuza de fiecare data ariditatea, facand apel nu doar la un lexic bogat, ci si la povestile vinurilor, la legendele pe care le-au nascut, la traditiile populare care au infrumusetat roadele muncii podgorenilor. Lucrarea vitei de vie inseamna statornicie, mestesug si arta transmise din tata in fiu, de la stramosii abia intrezariti in negurile timpului pana la cei care astazi fac primii pasi in meseire. S-ar putea spune ca popoarele viti-vinicole au, prin vechimea preocuparilor lor pentru cultura vitei de vie si prin p