Reprezentantii autoritatilor locale considera ca schimbarile survenite de la 1 ianuarie 2007 vor fi benefice, dar si dificile.
Granita de est a Romaniei va deveni un punct sensibil odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Faptul este recunoscut de autoritatile responsabile care se asteapta la o crestere spectaculoasa a traficului cu produse si fiinte umane.
Sefii Politiei de Frontiera din Iasi sunt ingrijorati de lipsa de experienta a personalului, o treime dintre graniceri fiind angajati in baza unor concursuri organizate pe parcursul acestui an.
"Va exista o presiune enorma pe granita de est, numai daca luam in considerare faptul ca multi cetateni basarabeni nu-si vor scoate pasaport si vor incerca sa forteze granita. Sper ca tinerii angajati sa constientizeze la timp ca sunt politisti de frontiera si sa aiba rezultate la fel de bune ca si cei cu experienta", a declarat Danut Munteanu, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi.
Primarul Nichita asteapta investitori
Sefii municipalitatii iesene sunt convinsi ca Iasiul va beneficia din plin de pe urma integrarii. "Una dintre principalele schimbari va fi legata de deschiderea pe care o vom avea fata de accesarea fondurilor europene. Sunt convins ca investitorii vor veni cu incredere la Iasi, la fel cum tinerii ieseni care vor dori sa studieze sau sa munceasca in vest vor putea profita de la 1 ianuarie de deschiderea granitelor", a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.
Mai multe responsabilitati la Prefecura
In 2007, in majoritatea zonelor rurale din Iasi vor fi investiti bani europeni in modernizarea drumurilor comunale si a aductiunilor de apa. Prefectul interimar al Iasiului crede ca noua legislatie ii va aduce un volum mai mare de munca, dar este convins ca angajatii din subordine vor face fata.
"Prefectura Iasi, spre deosebire de alte prefecturi din