Romanii nu vor mai vedea vamesi pana la capatul Portugaliei si vor avea aceleasi drepturi ca si cetatenii europeni: sa munceasca, sa cumpere, sa calatoreasca.
Odata cu aderarea la UE, romanii nu vor mai vedea vamesi de la Prut, in Est, si pana la Oceanul Atlantic, in vestul Portugaliei, Spaniei si Frantei. Vom putea lucra fara a fi nevoiti sa obtinem mai intai permis de munca in zece tari ale Uniunii, iar in alte tari numai in anumite domenii.
Exista insa si vesti proaste: preturile la alcool, benzina si gaze naturale vor creste din ianuarie, iar la tigari vor fi majorate din iulie. Aderarea Romaniei la UE a insemnat peste zece ani de negocieri, timp in care Romania s-a ales cu legi dupa model european in mai toate domeniile.
Fara frontiere. Romanii vor iesi din tara pentru a calatori in UE fara a mai prezenta pasaportul, ci aratand doar cartea de identitate. Politele RCA cumparate de la asiguratorii romani cuprind si asigurarea Carte Verde, iar autovehiculele inregistrate in Romania pot circula fara piedici in spatiul UE.
Munca. De saptamana viitoare vom putea lucra fara a avea nevoie de permise de munca in zece tari ale UE: Suedia, Finlanda, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia si Polonia. Restul statelor au impus restrictii sau nu au anuntat inca in ce conditii vom putea munci pe teritoriul lor.
Spania si Irlanda mentin regulile impuse si in prezent inca un an, iar la finele acestuia vor decide ce regim vor aplica in anul urmator romanilor.
In Italia nu avem nevoie de permise de munca in cazul in care lucram in constructii, agricultura, asistenta sociala si turism. Daca va petrece mai mult de trei luni intr-un alt stat membru UE, un roman trebuie sa notifice autoritatile locale. De asemenea, el poate candida pentru functii locale.
Sanatate. Dupa 1 ianuarie vom avea, la cerere, Cardul European de Sanatate.