Scrutinul pentru Parlamentul European se va organiza pe 13 mai 2007 Deputaţilor a adoptat, în ultima săptămână a sesiunii parlamentare, propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, document respins iniţial de Senat. Legea prevede că durata campaniei electorale pentru acest scrutin va fi de 30 de zile, iar pragul necesar accederii în Legislativul comunitar - de 5%. Viitorii europarlamentari români vor fi aleşi pe listă, aşa cum s-a votat până acum la alegerile legislative. Aspiranţilor la statutul de europarlamentar al României le vor fi necesare 200.000 de semnături pentru a putea candida. Dispoziţiile referitoare la dreptul cetăţenilor europeni de a candida în ţara noastră pentru funcţii eligibile vor intra în vigoare după revizuirea unor prevederi constituţionale. Alegerile în vederea desemnării celor 35 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European se vor desfăşura la 13 mai 2007, această dată urmând a fi confirmată prin hotărâre de guvern.
De la 1 ianuarie însă, actualii euroobservatori dobândesc calitatea de europarlamentari, mandat pe care îl vor exercita până la organizarea scrutinului din mai.
Societatea civilă a cerut vot preferenţial
Preşedintele Asociaţiei "Pro Democraţia", Cristian Pârvulescu, consideră că scrutinul cu listă blocată, organizat la nivelul unei circumscripţii naţionale, pune alegătorul în situaţia de a opta între câteva liste cu 45 de nume fiecare (35 de mandate şi 10 supleanţi). Pârvulescu susţine că, pentru mulţi cetăţeni, numele respective nu vor reprezenta nimic, fapt ce reclamă un sistem bazat pe vot preferenţial. Astfel, alegătorii vor fi aceia care stabilesc ordinea pe listă a candidaţilor propuşi de un partid politic. De altfel, Comisia Europeană recomandă ca, din 2009, statele cu populaţie mai mare de 20 milioane de locuitori să îşi împartă teritoriul în