Alexandru Drăghici, editorul celui mai important portal al românilor din Germania, dezvăluie din culisele emigraţiei editorul www.rom2.de, unul dintre cele mai citite portaluri de internet din emigraţie.
- În Spania s-a anunţat crearea unui partid românesc. În Germania se poate discuta de o organizaţie reprezentativă pentru români?
- Nu se poate vorbi despre o organizaţie reprezentativă pentru românii din Germania. De ce nu există o organizaţie reprezentativă pentru românii din Germania? Fiindcă este o emigraţie compusă din trei grupuri: etnici germani care vin din România, români veniţi înainte de 1989 şi cei veniţi după "revoluţie". Dacă etnicii germani sunt organizaţi exemplar, aproape milităreşte, folosind o structură ierarhică bazată pe considerente geografice, celelalte grupări sunt organizate la nivel de asociaţie, bazate pe dreptul german de asociere, vechi de câteva decenii, şi care oferă facilităţi financiare şi posibilitatea de a deduce bani de la impozit. Există două încercări de creare a unor organizaţii reprezentative: prin Biserica Ortodoxă şi la nivelul asociaţiilor româno-germane.
Biserica Ortodoxă, recunoscută oficial numai în landul Bavaria
- Ştiu că Biserica Ortodoxă Română nu este recunoscută la nivelul întregii Germanii...
- Biserica Ortodoxă a reuşit să fie recunoscută ca biserică oficială în landul Bavaria. În celelalte landuri federale, bisericile funcţionează ca asociaţii. Aproape în fiecare oraş mai mare, mă refer la cele cu peste 100.000 locuitori, există cel puţin o biserică ortodoxă. Situaţia preoţilor ortodocşi este însă dificilă, neavând venituri sigure şi regulate. În plus, există două grupări de biserici ortodoxe: una care este raportată ierarhic prin intermediul mitropolitului ÎPS Serafim - BOR, şi o altă grupare, constituită din biserici înfiinţate înainte de 1989, care este ancorată ierarhic mitropoli