Realizarile cinematografice ale anului 2006 au fost dominate, ca de obicei, de filmele produse la Hollywood, multe dintre el fiind continuari ale unor productii precedente (Piratii din Caraibe 2, Misiune imposibila III).
Potrivit news.com.au, in ultimele 12 luni au fost realizate in jur de 270 de filme, cu 10 mai mult decat anul trecut. A fost un an in care comediile gen Little Miss Sunshine, The Devil Wears Prada si Thank You for Smoking au constituit una dintre cele mai bune surse de divertisment.
Anul 2006 a fost un an ciudat al cinematografiei. De exemplu, spectaculoasa animatie a lui George Miller, Happy Feet, a starnit o adevarata furtuna in cinematografele din America inca de la lansarea pe piata, depasind cu mult estimarile facute anterior lansarii. A fost interesant de vazut in acest an cate filme bune au prezentat direct sau piezis situatia politica actuala.
In filmul lui Michael Winterbottom, The Road to Guatanamo, politica a fost in centrul atentie, in timp ce Munich, Syriana, United 93, World Trade Center, The Wind that Shakes the Barley, Children of Men, Flags of Our Fathers si drama Catch a Fire au stimulat publicul, intr-un fel sau altul, sa se gandeasca la situatia actuala a lumii.
Unele dintre cele mai agreate filme ale acestui an au fost: Casanova, in care Lasse Hallstrom a demonstrat din nou ca este un actor extraordinar, The Departed, in care Martin Scorsese a revenit in forta si Casino Royale, o noua serie James Bond.
Cele mai bune 10 filme ale anului 2006: (in ordine alfabetica)
Babel: Regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu prezinta o calatorie prin lume - in Maroc, Japonia si la granita dintre Statele Unite si Mexic - prin intermediul careia arata nu numai modalitatile prin care globalizarea a reunit lumea, ci si faptul ca lipsa de comunicare si neintelegerile