PRO SI CONTRA O noua revolutie la orizont! Mananci grasimi si⦠slabesti. "Nu, ca asta-i buna! Lasa-ma domâle cu povestile", vei spune. O sa te surprinda sa afli ca, mancand un anume tip de grasimi, poti sa slabesti mai usor.
Si ca totul sa fie mai pe inteles, este important sa stii ca exista mai multe tipuri de grasimi.
Lumea grasimilor Grasimile saturate (grasimile rele) sunt cele pe care le consumi atunci cand mananci carne grasa, untura sau lactate nedegresate (unt, smantana, lapte, branza). Mai simplu, grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei. Insa, fie ca sunt in tigaie sau pe arterele organismului tau, grasimile saturate dau dovada de acelasi comportament plin de incapatanare: solidificarea. De aceea sunt adesea incriminate in complicatiile coronariene sau bolile grave ale inimii.
Grasimile trans (grasimile foarte rele sau otravitoare) sunt intalnite in margarina, in produsele frumos ambalate din magazine (snack-food) si uneori in preparatele din restaurante. De cele mai multe ori, acestea se prezinta sub numele de "grasimi vegetale sanatoase". Supuse procesului de hidrogenare, uleiurile vegetale initial sanatoase devin bombe toxice provocand dezastre fatale in organism. Cum le poti evita, ma intrebi? Citeste eticheta fiecarui produs. Acolo unde intalnesti termenul "hidrogenat" sau "partial hidrogenat" poti fi sigur ca tii in mana un produs continand grasimi trans.
Grasimile nesaturate (grasimile bune) sunt grasimile "de treaba", care-ti pastreaza sistemul vascular si inima intr-o stare optima de functionare. Doua dintre ele, omega 3 si omega 6 sunt cunoscute sub numele de grasimi esentiale. Pentru ca organismul tau nu le produce este esential sa le consumi zilnic. Sunt lichide la temperatura camerei si le gasesti in peste (somn, macrou, ton, sardina), avocado, seminte, masline, ulei de masline, in general, in uleiuri ve