Impulsionate de aderarea la UE, investiţiile străine directe din primul an „european“ al României sunt estimate la circa zece miliarde de euro. Unde se vor duce banii? Un lucru cu care toată lumea pare a fi de acord: nivelul investiţiilor străine directe în economia românească va fi mai mare în acest an decât în 2006. Iar majoritatea banilor vor veni, firesc, dinspre companiile europene, care în multe cazuri au aşteptat momentul aderării pentru a-şi plasa banii a
Impulsionate de aderarea la UE, investiţiile străine directe din primul an „european“ al României sunt estimate la circa zece miliarde de euro. Unde se vor duce banii?
Un lucru cu care toată lumea pare a fi de acord: nivelul investiţiilor străine directe în economia românească va fi mai mare în acest an decât în 2006. Iar majoritatea banilor vor veni, firesc, dinspre companiile europene, care în multe cazuri au aşteptat momentul aderării pentru a-şi plasa banii acolo unde pot maximiza profitul pe baza unor reguli de joc ştiute şi exersate. Investiţiile se vor îndrepta spre orice sector sau companie cu reale posibilităţi de creştere în următorii cel puţin patru sau cinci ani, pe un segment de piaţă unde marii jucători nu şi-au făcut încă intrarea sau acolo unde nu există încă produse ori servicii similare cu cele din ţările vest-europene.
Există încă jucători de talie europeană care nu sunt prezenţi în România, deşi au făcut paşii extinderii în ţările care au aderat în mai 2004. Un exemplu ar fi Germania, care, în afara retailului, nu are companii de talie mare printre investitorii în România. Aşa cum spunea, pentru Capital, Dirk Rütze, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, o parte dintre acestea iau în considerare investiţii în România.
„Mă aştept la investiţii mai multe şi mai semn