Din 2007, firmele de construcţii vor fi nevoite să înveţe refrenul „unde-s mulţi, puterea creşte“; altfel, vor da faliment. Fenomenul de asociere şi concentrare a companiilor de profil va fi inevitabil în România, urmând exemplul statelor care au aderat la UE în urmă cu doi ani. Miza vor fi fondurile europene, în principal cele structurale, pentru care condiţiile de eligibilitate sunt foarte dure. Pentru accesarea acestora va conta portofoliul de lucrări ale firm
Din 2007, firmele de construcţii vor fi nevoite să înveţe refrenul „unde-s mulţi, puterea creşte“; altfel, vor da faliment. Fenomenul de asociere şi concentrare a companiilor de profil va fi inevitabil în România, urmând exemplul statelor care au aderat la UE în urmă cu doi ani.
Miza vor fi fondurile europene, în principal cele structurale, pentru care condiţiile de eligibilitate sunt foarte dure. Pentru accesarea acestora va conta portofoliul de lucrări ale firmei, volumul cifrei de afaceri şi, nu în ultimul rând, capacitatea de producţie. În perioada 2007 - 2013, fondurile europene ce vor fi alocate României pentru lucrări de infrastructură şi îmbunătăţire a calităţii mediului se vor ridica la 16,9 miliarde de euro.
„Nu toate firmele de construcţii vor reuşi să supravieţuiască anului 2007, primul an postaderare. Pe de altă parte, vor apărea multe firme noi, pentru că piaţa se va dezvolta substanţial. Concurenţa se va amplifica, iar condiţiile de participare la licitaţii se vor înăspri“, declară Laurenţiu Ploşceanu, preşedinte interimar al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO).
De aceeaşi părere este şi Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC): „Unirea este cea mai potrivită modalitate de a face faţă concurenţei firmelor străine. Dacă nu vom înţeleg