Aderarea va schimba structura comerţului exterior românesc: ponderea importurilor din UE va creşte şi, în acelaşi timp, se va micşora ponderea exporturilor în ţările Uniunii. În ciuda acestor modificări, deficitul comercial al României în relaţia cu principalii parteneri va continua să se adâncească. De la 1 ianuarie, comerţul exterior al României va cunoaşte noi reguli de joc. În primul rând, ţara noastră a renunţat la tariful vamal românesc şi la acordurile comer
Aderarea va schimba structura comerţului exterior românesc: ponderea importurilor din UE va creşte şi, în acelaşi timp, se va micşora ponderea exporturilor în ţările Uniunii. În ciuda acestor modificări, deficitul comercial al României în relaţia cu principalii parteneri va continua să se adâncească.
De la 1 ianuarie, comerţul exterior al României va cunoaşte noi reguli de joc. În primul rând, ţara noastră a renunţat la tariful vamal românesc şi la acordurile comerciale cu unele state din afara UE. În acelaşi timp, au fost adoptate Tariful Vamal Comun (TVC) al Uniunii Europene şi politica comercială comună. Noua politică presupune adoptarea unui set de măsuri de apărare comercială şi a unor acorduri preferenţiale comerciale cu ţările terţe.
Pentru a înţelege dimensiunea schimbărilor ce vor interveni în relaţiile economice internaţionale ale României este utilă analiza evoluţiilor comerţului exterior al statelor care au aderat la Uniunea Europeană în 2004.
Cea mai importantă schimbare în acest sens a fost creşterea spectaculoasă a exporturilor şi importurilor. Dacă în anul premergător aderării cele mai multe dintre ţări înregistrau un ritm de creştere al exporturilor de sub 10%, începând cu 2004, vânzările la export au explodat. De exemplu, Slovenia a trecut de la un ritm de creştere de 2,5% la unul de peste 16%. La rândul său,