"Îi vom învăţa noi pe europeni cum să taie porcul şi cum să facă rachiu, nu ei pe noi regulile lor", spun ţăranii de la sud de Dunăre Bulgaria reprezintă singurul stat din UE care nu-şi dezminte trecutul roşu, umbrit de ideologiile comuniste. Chiar şi acum, la peste 17 ani de la instaurarea democraţiei în Bulgaria, vizitând ţara, înţelegi de ce timp de câteva zeci de ani a circulat proverbul "Dacă plouă la Moscova, bulgarii deschid umbrela la Sofia".
Sărăcia care te izbeşte în mediul rural, maşinile de tip sovietic Lada şi Moscvici pe care le întâlneşti la tot pasul, clădirile din oraşe, blocurile de locuinţe de tip comunist, ca şi hotelurile şi restaurantele te duc cu gândul către Ucraina, Moldova sau o altă ţară fostă sovietică.
Preţuri la jumătate faţă de cele din România
Ca român, în mod normal, te aştepţi ca lucrurile să fie identice cu cele din ţara noastră. Numai că, încă de la Ruse, ai ocazia să vezi că nu este deloc aşa. Preţurile sunt cu aproape cincizeci la sută mai mici decât la noi, la aproape orice serviciu. Acesta este unul din motivele pentru care românii iau cu asalt litoralul bulgăresc. Drumurile, despre care toată lumea spune că sunt impecabile, se prezintă bine doar în zonele turistice. Cele din nordul Bulgariei, spre Vidin, Rahova sau Kozlodui, sunt de groază. La fel şi cele din sud, de la graniţa cu Turcia. Casele de la ţară sunt părăsite ori pe jumătate dărâmate, sau mai au puţin şi cad. Majoritatea şcolilor de la ţară sunt închise sau funcţionează pe jumătate, din cauza numărului mic de elevi. Bisericile sunt în paragină. Puţine dintre ele au fost restaurate în ultima vreme.
Un obicei bulgăresc, porcul atârnat de streaşină
La graniţa cu Serbia, în Timocul bulgăresc, la majoritatea caselor de la sat se poate vedea că este Crăciunul. Mai toţi au agăţat porcul la streaşinele caselor, pentru a nu prinde miros. Un alt