În timp ce companiile vor putea importa din afara UE fără a plăti TVA, deconturile vor deveni obligatorii şi pentru achiziţiile intracomunitare ale Codului Fiscal.
Scutiri de la plata impozitului pe dividende
Astfel, firmele româneşti pot "scăpa" de la plata impozitului pe dividende, dacă acestea sunt primite de la filialele sale situate într-un stat membru. Societatea autohtonă trebuie însă să figureze în România ca plătitor de impozit pe profit şi să deţină la data înregistrării venitului din dividende, de cel puţin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate în Uniunea Europeană. Sunt totodată neimpozabile şi dividendele primite de firmele româneşti, prin intermediul sediilor sale permanente, aflate într-un stat membru.
Importuri fără TVA
Din acest an, firmele înregistrate ca plătitoare de TVA care realizează importuri din ţări extracomunitare nu mai plătesc în vamă Taxa pe Valoarea Adăugată, aşa cum a fost până anul trecut.
Scutirea de la plată, în vamă, a TVA constituie o facilitate care va duce, implicit, la încurajarea investiţiilor străine. Până anul trecut, firmele plăteau în vamă TVA, sume care li se rambursau de către Ministerul Finanţelor Publice după depunerea decontului de TVA. Însă, în toată această perioadă, care putea să fie de până la câteva luni, banii firmei erau blocaţi.
Vor achita în continuare TVA-ul aferent importurilor din ţările extracomunitare acele persoane care nu sunt înregistrate ca plătitoare de TVA, întrucât sunt considerate consumatori finali.
Contribuabilii vor depune din acest an deconturi de TVA şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv pentru cele care includ achiziţiile de mijloacele de transport noi sau de produse accizabile. Modelul şi conţinutul formularelor "Decont de Taxă pe Valoarea Adăugată" şi "Decont special de Taxă pe Valoarea Adăugată" se află pe pagina d