Românii şi bulgarii vor întări nucleul ortodox din Uniunea Europeană, alături de greci şi ciprioţi Stoica admite însă că Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu este nici euforică, nici sceptică în privinţa intrării ţării în Uniune, ci "eurorealistă", cântărind pragmatic plusurile şi minusurile integrării.
"Trebuie să profităm de avantajele pe care ni le oferă aderarea şi să încercăm să aplanăm pericolele ei", spune Stoica. Oricum, intrarea în comunitatea europeană nu va reprezenta un şoc pentru credinţa română, adaugă purtătorul de cuvânt al BOR. Ba mai mult, alături de biserica bulgară, greacă şi cipriotă, BOR va contribui la întărirea nucleului ortodox în UE.
Românii din străinătate nu au renunţat la ortodoxie
"România va aduce comunităţii europene o spiritualitate care-i lipseşte în prezent", afirmă Stoica amintind de cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea. "Noi, răsăritenii, avem de învăţat din modul de organizare, din disciplina Apusului", continuă el. Stoica spune că fervoarea credinţei românilor plecaţi la muncă în străinătate a atras admiraţia germanilor, spaniolilor, italienilor şi francezilor. "Nu putem vorbi de o pierdere a credinţei ortodoxe a românilor deveniţi cetăţeni europeni. Dovadă sunt bisericile comunităţilor de români plecaţi în străinătate. Bisericile catolice şi cele protestante din Franţa, Belgia, Italia sau Spania găzduiesc cu bunăvoinţă parohiile româneşti", întăreşte PS Casian, episcop al Dunării de Jos.
Lipsa religiei a blocat tratatul constituţional
"Toate lucrurile negative despre care presa occidentală a scris în ultima vreme au fost diminuate de simpatia pe care au atras-o românii prin credinţa lor", spune el. Purtătorul de cuvânt al BOR spune că, odată intrată România în UE, Biserica română se va alătura cerinţei celorlalte biserici creştine, ca în Tratatul Constituţional al UE să fie introdus paragraful cu fund