Din sumar: Editorial - Vor fi ceva schimbari... / Radiatoare electro-ceramice cu polarizare / Procedeu eficient de combatere a igrasiei / O cerinta a Uniunii Europene: Cladiri performante la capitolul energetic / Lacasuri de cult din Transilvania / Un zambet pentru Anul aderarii / Amenajarea apartamentelor cu doua camere / Casa de vacanta de 231 mp, amplasata in localitatea Sinaia / Plantele vivace / Gradina, in forma maxima / Citrice la ghiveci /
Notiunea de design nu este prea clara la noi. De regula, este asociata cu amenajarile interioare, dar designul este prezent ca si cuvant in multe denumiri de firme care nu au nimic de a face cu acest domeniu. Si totusi, designul de obiect, de mobila ce sanse de dezvoltare are la noi?
Cei care creeaza obiecte, de la simple cani, la corpuri de iluminat, haine, masini sau mobila se numesc designeri. Dar nu este suficient ca ceea ce creeaza sa fie original, ci sa aduca mereu imbunatatiri sau inovatii produselor pe care le concep. Una dintre definitiile designului este optimizarea functiei prin forma, adica un aspect sau mecanism ingenios sa usureze manevrarea si folosirea obiectului respectiv.
Marii designeri internationali beneficiaza de o instruire la facultati de profil, ca mai apoi sa lucreze ca liber profesionisti pentru diverse firme. Foarte rar designerii sunt angajati ai unei companii. Si asta pentru ca un singur domeniu i-ar plafona. Ei cauta mereu provocari si se lasa provocati de marile companii.
Asa ca nu intamplator un designer cunoscut ca Phillipe Starck semneaza obiecte produse de companii mari specializate de la fabricarea de mobilier pana la cele ce produc obiecte sanitare si baterii, accesorii pentru bucatarie ori faruri de masina. Practic, in Occident, fiecare firma apeleaza la designeri pentru ca produsele sale sa fie clar diferentiate ca aspect, functiona