Dacă taxa de trecere a frontierei instituită de primarul din Giurgiu nu va fi anulată, cazul va ajunge în faţa instanţei de litigii contractuale din Luxemburg vor fi scutiţi de plata taxei locale - taxa de ecologizare a vămii - de peste 50 de lei. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. În total, taxele pentru trecerea frontierei se ridică la 50 de euro.
Aceste taxe au fost aprobate de Consiliul Local Giurgiu la iniţiativa primarului Lucian Iliescu, un controversat politician ajuns de la PSM la PNL. Comisarul european bulgar, Meglena Kuneva, a spus că, dacă taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele străine nu va fi anulată, cazul va ajunge în faţa instanţei europene din Luxemburg. Taxele pe care autorităţile locale le percep în Vama Giurgiu reprezintă un motiv de dispută între autorităţile române şi bulgare. Meglena Kuneva, comisarul european al Bulgariei, a declarat că va da în judecată Consiliul Local Giurgiu pentru taxele pe care le percepe la vamă, de aproape 50 de euro, bulgarii considerând ilegale aceste taxe.
Kuneva, indignată
În cazul în care, după aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană, oraşul românesc Giurgiu va continua să impună taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele străine, litigiul va ajunge în instanţă, a declarat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protecţia consumatorilor. Ea a comentat astfel refuzul autorităţilor de la Giurgiu de a înlătura taxa ecologică locală de trecere a frontierei de pe podul de la Dunăre, pe care o plătesc de ani de zile şoferii străini. Kuneva a explicat că a promis de foarte mulţi ani să rezolve această problemă de frontieră şi a depus toate eforturile în acest sens: a vorbit cu preşedintele României, cu prim-miniştrii a două guvernări de la Bucureşti, cu ministrul de externe şi cu cel al integrării, dar fără niciun fel de rezultat. Ea s-a arătat foarte indignată de explica