foto: Zdenek Tuma
Guvernatorul Bancii Centrale din Cehia, Zdenek Tuma, a declarat ca normele pe care statele UE trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la euro sunt invechite si ar trebui revizuite, considerand ca sunt contra-productive, informeaza Forbes, citand AFX.com.
Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, stipuleaza ca tarile care urmeaza sa adopte moneda europeana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care apartenenta, timp de doi ani de zile, la mecanismul european al ratei de schimb, ERM-2.
Conform sistemului ERM-2, statele care adera la zona euro trebuie sa mentina moneda nationala intr-un interval de variatie de maxim +/- 15% fata de euro.
“Pe atunci, aceste criterii ar fi putut fi perfect justificate, dar astazi sunt invechite si contra-productive”, a declarat Tuma.
Acesta a adaugat ca cerinta potrivit careia inflatia statului respectiv trebuie sa fie comparabila cu aceea a celor mai puternice trei state europene, era un criteriu potrivit acum 10 ani, insa acum “avem criteriul stabilitatii preturilor asa cum e el formulat de Banca Centrala Europeana”.
Cu toate acestea, reprezentantii Bancii Centrale Europene si ai Comisiei Europene considera ca statele care doresc sa adere la euro-zona trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii pe care le-au respectat si tarile ce au adoptat moneda euro in anii '90.
Ideea relaxarii conditiilor de aderare la euro a mai fost discutata in trecut, insa atat oficialii de la Bruxelles, cat si cei de la Frankfurt au respins-o categoric.
“Au existat nenumarate critici referitoare la conditiile de adoptare a monedei europene, multi academicieni proeminenti considerand ca respectarea lor nu are prea mult sens pentru economiile aflate in tranzitiei”, spune Silja Sepping, analist in cadrul Lehman Brothers, citat de Reuters.
@N