Romania si Bulgaria raman tinte foarte bune pentru posibilii investitori straini, chiar daca pretul activelor este printre cele mai mari din randul economiilor emergente.
Aceasta este una dintre concluziile unui material publicat de ziarul britanic The Telegraph, in care sunt analizate atuurile Romaniei in lupta pentru atragerea investitiilor straine.
Acum cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, adaugand 30 de milioane de oameni celor deja existenti, investitorii straini au inceput sa-si puna problema daca nu a venit timpul sa caute “pajisti mai verzi”, scrie The Telegraph.
Cele doua tari ex-comuniste “s-au dat peste cap” pentru a intra in gratiile Uniunii si pentru a adopta aquis-ul comunitar.
Romania a privatizat aproape 530 de fabrici, vanzand dinozaurul Dacia catre grupul Renault. Potrivit cotidianului, singurele lucruri care au mai ramas de vandut sunt o compania de telecomunicatii, doua banci si o televiziune.
Sectorul de stat reprezinta 30% din totalul economiei, iar terenurile se afla in proprietate privata in proportie de 97%, analiza evidentiind si o crestere economica de aproximativ 8%, dar si problema deficitului de cont curent care in prezent se apropie de 10% din PIB.
“Exista toate indiciile supra-incalzirii. Creditarea avanseaza prea repede iar pe piata imobiliara si a activelor s-au creat bule(bubbles). Intrebarea care se pune este daca va exista ceva care sa declanseze o schimbare a trendului”, aprecieaza Richard Fox, director la Fitch Ratings.
In privinta Bulgariei, The Telegraph noteaza ca a inceput reformele mai rapid sub indrumarea primului-ministru, Simeon Saxe-Coburg, insa marile probleme ale tarii tin de domeniul justitiei, pana acum autoritatile esuand in rezolvarea a celor peste 100 de asasinate comise in plina strada.
Tero Halmari, seful