Timisoara este probabil ultimul loc din lume care le-ar veni in minte strainilor atunci cand se gandesc la haine de lux. Dar lucrurile ar sta cu totul altfel daca ar afla ca produsele unora dintre cele mai renumite case de moda din lume - Gieves & Hawkes, Jaeger, Reiss, Mulberry, Harrods, Viyella, Barbour, Eugen Klein, Dries van Noten, Andress etc - sunt fabricate intr-o companie de textile din Timisoara - ModaTim - o afacere de familie, detinuta de fratii Ovidiu si Animona Sandor.
Cei doi tineri oameni de afaceri considera ca marca "made in Timisoara" poate concura cu orice rival din Milano, Paris sau Londra, mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Oamenii au despre Romania imaginea unui loc fara viitor, unde muncitorii sunt obligati sa fabrice haine. Nu cred ca inteleg cantitatea de munca si talentul pe care le dedicam acestei activitati", a declarat Sandor pentru reporterii BBC.
Multe dintre companiile de textile din Romania lucreaza deja de ani buni pentru firme de renume din strainatate, ca H&M, Zara, Lacoste sau Dolce&Gabbana, fapt care a transformat industria romaneasca de profil in unul dintre cei mai mari furnizori de textile pentru companiile din Uniunea Europeana, cu exporturi de peste 3,5 miliarde de euro pe an. Fabrica ModaTim se afla in centrul Timisoarei si are peste 1100 de angajati, in cea mai mare parte femei, unele dintre ele fiind in cadrul companiei de peste 10 ani. "Pregatirea necesara unui nou angajat pentru a fi calificat in producerea unor confectii de lux dureaza cativa ani", spune Sandor.
Haine de calitate
"Pentru multi oameni pretul unui produs este direct proportional cu nivelul calitativ al acestuia. Dar ceea ce nu inteleg ei este ca articolul respectiv este parte dintr-un pachet amplu care include croiala, dimensiuni si un intreg proces tehnic", spune Sandor.
Spre exemplu,