"Despre gusturi nu se discuta", spune un proverb latin. Valabil, dupa cum am constatat cu totii, nu numai atunci cand este vorba de alegerea unui obiect vestimentar, de uz casnic sau a unei piese de mobilier destinata sa ocupe spatiul intim al propriei locuinte. Lectura unei carti menite sa ne relaxeze dupa o perioada de maxima solicitare fizica sau mentala, a unui film sau a unei piese de teatru, urmeaza aceeasi regula nescrisa.
Pentru ca optiunile oamenilor difera in functie de structura psihica a fiecaruia, dar si de cea temperamentala, de educatie, de pregatirea intelectuala, de motivatiile si scopurile pe care care si le propune. Varietatea gusturilor face parte din firea umana fiindca oamenii insisi sunt diferiti unii de ceilalti.
Iar diversitatea face mai placuta insasi convietuirea. Se pare, insa, ca in alegerea obiectului care urmeaza sa faca parte din spatiul nostru de existenta, un rol decisiv il are si starea noastra fiziologica. Potrivit specialistilor, sanatatea sau boala influenteaza in acest sens preferintele oamenilor. Chiar si in sfera estetica. Iata, de pilda, un studiu stiintific canadian releva faptul ca picturile agatate pe peretii unei clinici pentru persoanele cardiace au fost retrase in urma plangerilor acestora care aratau ca respectivele tablouri au facut sa le creasca presiunea arteriala.
Doctorul Robert Roberts, directorul Institutului de maladii cardiovasculare din Ottawa, a explicat, zilele trecute, ca ideea era aceea de a crea o ambianta agreabila bolnavilor, de a "lumina clinica, de a o face mai vie, dar lucrarile austere alese in acest scop au contribuit mai degraba la cresterea usoara a presiunii sanguine a pacientilor". Infirmierele au fost cele care au remarcat mai multa agitatie printre suferinzii veniti aici pentru a se simti mai bine. Tablourile reprezentau cinci variante de portret ale aceleiasi regine cu