Vicepresedintele Comisiei Europene, Guenter Verheugen, vine cu un nou plan pentru reformarea acestui for. Presedintele comisiei sa fie ales de Parlamentul European, iar acesta sa isi poata desemna noua echipa de comisari. In prezent, ei sunt desemnati de catre guvernele nationale, cate unul din fiecare stat membru, iar presedintia este detinuta de fiecare stat, prin rotatie.
In opinia lui Verheugen, este normal ca executivul UE sa fie format din persoane alese de electorat, dar si ca presedintele comisiei, de asemenea ales, poate gasi in randul europarlamentarilor persoanele potrivite pentru sarcinile pe care le au de indeplinit in cadrul executivului. "Un presedinte al comisiei ales va fi destul de inteligent sa asigure in echipa sa un echilibru politic si geografic", a adaugat comisarul german pentru industrii, citat de EUobserver. Ideea lansata de Verheugen nu este insa una noua. Anul trecut, un proiect similar a fost propus de reprezentantul Frantei, Nicolas Sarkozy.
In privinta numarului de membri ai Comisiei, Guenter Verheugen a sugerat ca pentru statele mai mici ale UE ar fi mai bine sa aiba subcomisari in portofolii importante decat un comisar care sa raspunda de un portofoliu marginal. "Avem nevoie de o comisie eficienta, mai mica si mult mai competenta", a explicat el.
Propunerile oficialului german vin in conditiile in care tratatele constitutionale prevad ca, la un numar de state membre mai mare de 28, numarul de portofolii in cadrul Comisiei nu mai poate fi marit. Prin urmare, solutia gasita este ca portofoliile sa fie detinute prin rotatie, de doua treimi dintre statele membre.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Guenter Verheugen, vine cu un nou plan pentru reformarea acestui for. Presedintele comisiei sa fie ales de Parlamentul European, iar acesta sa isi poata desemna noua echipa de comisari. In prezent, ei sunt desemnati de c