pregătiţi.Menta şi anasonul "liniştesc" meteorismulDacă balonările (meteorismul) ne strică buna dispoziţie, după o porţie dublă de carne şi sarmale condimentate, din farmacia casei vom pregătiţi.
Menta şi anasonul "liniştesc" meteorismul
Dacă balonările (meteorismul) ne strică buna dispoziţie, după o porţie dublă de carne şi sarmale condimentate, din farmacia casei vom alege flori de coada şoricelului, mentă şi anason. Cu o linguriţă din fiecare plantă, la 200 ml apă clocotită, vom pregăti o infuzie. Dacă situaţia nu a revenit la normal, bem trei astfel de ceaiuri, câte o cană din oră în oră. Are efecte foarte bune şi infuzia din lămâie. Vom pregăti o jumătate de lămâie, tăiată felii, pentru o infuzie, la 200 ml apă. Cine suportă ceaiurile amare poate să bea ceai de ţintaură, pregătit dintr-o linguriţă rasă de plantă şi 250 ml apă. Fireşte, după ameliorarea stării de sănătate, vom schimba regimul alimentar. Cel puţin două zile nu se mai consumă carne. Zarzavaturile înăbuşite sau supele de zarzavat, pâinea prăjită, compotul pasat din mere, pere şi gutui sunt ideale pentru convalescenţă.
Gastrita, "atacată" de ţintaură
În crizele de gastrită cronică hipoacidă vom opta pentru un ceai din ţintaură, coada racului, anghinare sau un ceai tonic aperitiv. Vom putea mânca brânzeturi desărate şi nefermentate, piure de cartofi, orez sau griş bine fierte, legume fierte şi pasate, supe degresate din carne. Dintre fructe, alegem portocale, struguri şi coacăze, chiar deshidratate. Să nu uităm că migdalele dulci au un efect favorabil asupra bolnavilor de ulcer gastroduodenal. Vom apela şi la ajutorul mierii care normalizează activitatea de secreţie a stomacului.
Ceai de păducel, pentru gurmanzii hipertensivi
După o masă îmbelşugată, hipertensivii, dar şi cardiacii trebuie să fie vigilenţi şi să nu uite că ceaiul de păducel îi salvează la moment